Voorlopig

Voorlopig

Waarom gentherapie voorlopig geen oplossing is

god_created_genetics_card-p137012570666491890en8ks_216De meningen over gentherapie lopen uiteen. Sommigen zien het als wapen tegen genetische ziektes, anderen zien het als gevaar en beïnvloeding voor de samenleving. Ook wordt het als een gevaar voor de gezondheid beschouwd. Omdat gentherapie nog niet goed is ontwikkeld, weten wetenschappers nog maar weinig over de effecten op lange termijn. Daarbij is er ethisch nog wel een en ander aan te merken. Mag je de natuur zomaar veranderen of verbeteren? Ook kinderen zouden aangepaste genen krijgen, want DNA is erfelijk. Er wordt vaak gesproken van ‘mensen die voor God spelen’. Eigenschappen van mensen zouden zo zijn aan te passen, dat kinderen dicht bij perfectie komen.

Als het repareren van zieke genen uiteindelijk lukt, kunnen we een stapje verder gaan. Door gezonde genen te gaan verbeteren. Een hoger IQ, een knapper uiterlijk, blauwe ogen voor je kinderen in plaats van groen. Het is dan allemaal te regelen. Wanneer gaat gentherapie te ver? Moet het alleen gebruikt worden om levens te redden?

gene_therapy-300x272En wanneer is het veilig? Een aantal jaar geleden werden tien kinderen met SCID (Severe Combined Immune Deficiency) behandeld met gentherapie. Een erfelijke aandoening die zonder behandeling dodelijk is. Patiënten sterven dan voordat ze één of twee jaar oud zijn. Door het SCID-syndroom hadden de kinderen een tekort aan werkzame T-cellen (vergelijkbaar met witte bloedcellen), door een kapot gen op het X-chromosoom. De kinderen werden voorzien van een intact gen en het experiment leek effect te hebben. Tot na meer dan twee jaar na de behandeling ineens leukemie begon te ontstaan bij drie van de kinderen. De ene ziekte voor een andere. Het experiment werd afgebroken.

Dus zijn we nog te kort met gentherapie bezig om überhaupt de gevolgen van de behandeling te kunnen overzien? Misschien wordt het pas over tientallen jaren duidelijk wat voor reacties het teweeg brengt in het menselijk lichaam.