Voor- en nadelen

Voor- en nadelen

Gentherapie staat dan nog in de kinderschoenen, maar voor- en tegenstanders zijn er al genoeg. Erfelijke ziektes zouden er uiteindelijk mee kunnen worden bestreden, maar volgens tegenstanders ‘knoei’ je wel met DNA van anderen en met de natuur. Als je de lijn van gentherapie doortrekt, kun je er ook uiterlijk en intelligentie mee verbeteren. Iedereen heeft een mening of deze ontwikkeling wel ethisch is verantwoord.

Dna-code_Hand_Voordelen

De voordelen zijn duidelijk. In de toekomst zouden erfelijke ziektes behandelbaar kunnen worden, maar wat zijn verdere pluspunten van deze techniek?

-        Een patiënt hoeft geen medicijnen meer te gebruiken of bestraald te worden. Op lange termijn is het ideaal.

-        Bij een ex vivo behandeling (buiten het lichaam) is de kans groter dat een genoverdracht slaagt, omdat omstandigheden in het laboratorium goed te controleren zijn.

-        Ook kunnen in een lab nieuwe genen worden gekweekt zodat er genen ‘gemaakt’ kunnen worden.

Nadelen

Naast voordelen zijn ook veel nadelen te benoemen. Zo zijn tot nu toe veel proeven en testen met gentherapie mislukt.

media_l_555175-        Op lange termijn is het nog niet bekend of gentherapie echt helpt en of er bijwerkingen kunnen optreden.

-        Genen kunnen nog niet op een goede manier worden ingebracht. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar geschikte vectoren.

-        Gentherapie is duur, de behandeling en onderzoek kosten veel geld.

-        Wanneer er iets mis gaat bij een in vivo behandeling (in het lichaam), kan het zijn dat de patiënt twee defecte genen krijgt. Dat verhoogt de kans op nieuwe soorten genetische ziekten en bijwerkingen.