Toekomstvisie: de kracht van de mobiele cloud

Toekomstvisie: de kracht van de mobiele cloud

seti_user_computing

Zoals we hier al eerder schreven valt er nog een hoop te winnen op het gebied van pure rekenkracht. En dit, terwijl er nog nooit zoveel rekenkracht voorhanden was als nu. Met andere woorden: waar blijven die kleine, razendsnelle computers uit onze zak in dit verhaal?

‘s Nachts terwijl het merendeel van de mensheid ligt te slapen zijn er honderden miljoenen smartphones actief, of in ieder geval staan ze niet uit. Het gros ligt ergens op een bureau of nachtkastje op te laden, maar doet verder weinig met de verbluffende technologie die tegenwoordig aan boord van dergelijke toestellen te vinden is. Zo beschikt de nieuwe generatie smartphones bijna zonder uitzondering over een quad core processor met kloksnelheden tot minstens 1.5 gigahertz. En hoewel het normaal gesproken onwenselijk is om alle rekenkracht op de achtergrond in te zetten omdat dan de batterij te snel leeg raakt, is dit laatste juist ‘s nachts met het toestel aan de oplader geen enkel probleem.

Dus stel, het is mogelijk om een mobiele applicatie te ontwikkelen die in de beste traditie van bijvoorbeeld het befaamde SETI@Home project al die ‘slapende’ mobiele processorkracht kan benutten om DNA alignments uit te voeren, dan voorzien wij een exponentiele versnelling in het rekenwerk.

Natuurlijk zal er erg veel nadruk moeten liggen op beveiliging, zodat alle stukjes informatie veilig heen en weer verzonden en verwerkt kunnen worden. En helaas is juist beveiliging niet het sterkste punt van de meeste smartphones met de krachtigste mobiele technologie aan boord. Maar ook hier kan in de nabije toekomst al verandering in komen.

Have your say