Toekomst

Toekomst

Stad van de toekomstIn een perfecte, toekomstige wereld, zijn erfelijke ziektes als kanker, hiv en hemofilie behandelbaar. Wetenschappers beschouwen gentherapie nog steeds als een belangrijke ontwikkeling. Wanneer iemand bijvoorbeeld taaislijm ziekte heeft, zou gentherapie zieke genen kunnen modificeren naar gezonde genen. De ziekte is zo te genezen.

Het is momenteel toekomstmuziek, maar de wetenschap gaat snel. Zo is een geval van blindheid al eens verholpen met gentherapie. Maar ook kanker komt in aanmerking, waarschijnlijk zijn erfelijke varianten eerder behandelbaar. Tumoren ontstaan doordat DNA beschadigd of gemuteerd is, waardoor een cel zich zomaar kan gaan delen. De beschadigde stukken DNA zouden met gentherapie te repareren zijn. Maar de ontwikkeling verloopt moeizaam, omdat tumoren op een ingewikkelde manier ontstaan. Om therapie los te laten op tumoren zijn veel mutaties nodig, die er nog niet zijn en ook lange tijd nodig hebben om te ontwikkelen.

In de toekomst kunnen cellen van de mens misschien worden aangepast. Daardoor wordt hiv beter behandelbaar. Nu muteert het hiv-virus nog te snel en is die ziekte nog te complex om te behandelen. Wel zijn er genen in kaart gebracht die voorkomen dat mensen ziek worden van hiv. Vroegere West-Europeanen werden met deze genen beschermd tegen de pest.FAST01