Onderzoek

Onderzoek

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD of in het Nederlands: aandachtsstoornis met hyperactiviteit.) is de meest voorkomende gedragsstoornis onder de jeugd van 4 tot 14 jaar. Na een schatting zou ADHD onder 1 van de 20 kinderen voorkomen. Zonder afgeleid te worden, is een kind met ADHD al afgeleid. Daarnaast zijn ze impulsief in doen en denken en zijn ze rusteloos en ongeduldig. Dit mag natuurlijk niet verward worden met de gezonde speelsheid en drukte van een normaal kind. Om te weten wat er in hun hoofd omgaat, moeten we ADHD eerst beter begrijpen. Ook bij volwassenen komt het regelmatig voor.

ADHD is onder de meeste mensen bekend als ‘alle dagen heel druk’. Hiermee zegt iedereen eigenlijk dat iedereen die ADHD heeft, altijd druk is. Dit hoeft niet per se te zijn. Zo zijn er verschillende soorten van ADHD waarbij er vaak niet alle symptomen geuit worden.

De hersenen van een kind met ADHD werken net wat anders dan de hersenen van de andere leerling in de klas. Een kind met ADHD neemt heel veel informatie in zich op. Deze informatie wordt niet door de hersenen gefilterd, maar allemaal opgeslagen. Zo kunnen ze op al deze boodschappen die naar de hersenen gezonden worden op verschillende manieren reageren. De reactie kan heel impulsief zijn omdat ze de gevolgen niet afwegen, of de reactie kan zijn dat hij/zij helemaal niet reageert. Dit verklaart dat een kind met ADHD soms gewoon niet oplet of de andere keer heel impulsief reageert.

Ook in de klas kan het voor een kind met ADHD erg lastig zijn om volledig mee te doen met de rest. Leerlingen met ADHD worden vaak als apart gezien en kunnen slecht meekomen. Daarbij moeten de andere leerlingen en de docenten goed weten hoe ze hier mee moeten omgaan. Lees meer over kinderen met ADHD in het onderwijs op ‘ADHD in het onderwijs‘ .

ADHD is een aspect waar de laatste tijd veel onderzoek naar wordt verricht. Je kunt er veel van leren als je naar mensen met ADHD in de praktijk gaat kijken, dat is dan ook wat er veel wordt gedaan, observeren. Daarnaast is het van belang dat er wordt gekeken naar de nieuwe onderzoeksmethoden voor ADHD. Je kunt ADHD namelijk vaststellen aan de hand van een DSM IV lijst en diverse testen. Toch komen er steeds meer nieuwe methoden bij waar je nog sneller mee kunt kijken of dat iemand bijvoorbeeld een concentratieprobleem heeft. Ook zijn er meer ontwikkelingen gaande om ADHD aan te pakken, zo is er bijvoorbeeld neurofeedbacktraining waar je gebruik van kunt maken als je de ADHD onder controle wilt krijgen.

Kijk voor meer info op Balansdigitaal en Gezondheid.

kunnen-volwassenen-ook-adhd-hebben-1641

2 reacties

  1. Izaäk - 06/09/2012 09:01

    Dat kan. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! (rechtsonder de pagina)

  2. Elise Simoens - 17/04/2012 20:47

    wil graag op de hoogte gehouden worden in verband met onderzoeken naar ADHD. Zowel nodig voor mijn schoolopleiding als voor zelfkennis.