Gentherapie verbetert leven van een diabeet

Gentherapie verbetert leven van een diabeet

gentherapie

Gentherapie kan bij meerdere zaken toe worden gepast. Zo kan het worden toegepast als je wilt stoppen met roken, maar ook kan het van hulp zijn bij diabetes. Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen in het afweersysteem vernietigd. Een manier om deze vorm van diabetes te voorkomen is door de reactie van het afweersysteem te onderdrukken, maar het is moeilijk er voor te zorgen dat je alleen de goede cellen aanpakt. Op basis van gentherapie is nu een vaccin ontwikkeld, waarbij een gen codeert voor pro-insuline. Door dit gen zal pro-insuline niet meer af worden gebroken in het afweersysteem. Uit onderzoek blijkt dat door het vaccin het afweersysteem een beetje was veranderd, de afweerreactie die diabetes type 1 veroorzaakt, wordt door dit vaccin onderdrukt. Over de daadwerkelijke effectiviteit van dit vaccin kan nu nog niks worden gezegd, hiervoor zal eerst nog meer onderzoek gedaan moeten worden.

gentherapie-inforgraphic

Diabetes en voeten

De voeten van diabetespatiënten zijn doorgaans wat gevoeliger dan die van andere mensen. Het is voor hen dan ook van groot belang dat ze hier veel aandacht aan besteden. Ten eerste is hygiëne enorm van belang. Het is echt nodig om je voeten iedere dag te wassen met lauw water en zeep. Ook moeten de voeten goed af worden gedroogd. Een vochtinbrengende crème draagt ook bij aan de voetverzorging. Iedere dag schone sokken aan trekken is ook van belang bij het behouden van de hygiëne.

diabetesschoenen-diabetesfonds

Goede schoenen

Niet alleen schone sokken zijn van belang, ook de schoenen die de diabetespatiënten dragen doen er toe. Omdat hun voeten kwetsbaarder zijn, is het van belang dat ze goede schoenen dragen. De schoenen kunnen er voor zorgen dat de druk op de voet gelijkmatig wordt verdeeld en dat er genoeg ruimte is voor de tenen. Daarnaast zijn dergelijke schoenen gemaakt van ademende materialen, hebben ze een sluiting die niet knelt, een goed ondersteund voetbed en zullen de zolen voorzien zijn van antislip, waardoor extra stabiliteit wordt gegeven. Dit soort speciale diabetesschoenen zijn op een betaalbare manier op de markt gebracht door Macintosh Retail Group.