Gentherapie dé oplossing tegen roken?

Gentherapie dé oplossing tegen roken?

3-excuses-for-smoking-1

Kauwgum, pleisters, zelfhulpboeken… er zijn mogelijkheden genoeg om je te helpen stoppen met roken, maar of ze ook allemaal even effectief zijn is weer een heel andere vraag. De nieuwste doorbraak op dit gebied zou wel eens de toepassing van gentherapie kunnen zijn. In Amerika hebben wetenschappers namelijk een vaccin ontwikkeld op basis van gentherapie, dat ervoor zou moeten zorgen de ‘kick’ die nicotine geeft niet meer door de hersenen als zodanig wordt ervaren. Het complete onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Science Translational Medicine, waarbij de onderzoekers beweren dat hun vaccin het voor mensen makkelijker zal maken om te stoppen met roken.

Hoe werkt het?
Het vaccin richt zich op antilichaampjes die zich aan de nicotine kunnen binden. Deze komen het lichaam binnen virus dat in de bloedbaan van de patiënt wordt geïnjecteerd. Het virus neemt vervolgens plaats in de lever, waar het de benodigde antilichamen aan kan maken. Wanneer de persoon in kwestie vervolgens een sigaret opsteekt, zal er nicotine in de bloedbaan komen. De antilichamen reageren hierop door zich aan de nicotine te binden en verhinderen dat deze de hersenen kan bereiken. Op deze manier kan men blijven roken maar volgt nooit het bevredigende gevoel dat een sigaret normaal gesproken oplevert, waardoor het roken eigenlijk zinloos wordt.

Komt het vaccin al snel op de markt?
De verwachting is dat dat nog wel even kan duren. Het middel is inmiddels wel succesvol op muizen getest. De diertjes met dit vaccin waren behandeld bleken een nicotinewaarde in de hersenen te hebben die 85% lager was dan voor de toediening van het vaccin. Toch zal het nog enkele jaren van onderzoek duren voor het middel geschikt is om uit te testen met menselijke rokers. De vooruitzichten zijn in elk geval hoopgevend. Duidelijk is al wel dat er veel vraag naar de therapie zal zijn. Jaarlijks proberen 700.000 mensen te stoppen met roken. Slechts 7% houdt dit meer dan een jaar vol. Ook vanuit de hoek van verzekeraars is er enthousiasme. Nu worden mensen al aangespoord om niet te roken door de verzekeraars door het geven van kortingen. Zorgverzekeraars kunnen daarnaast besparen op de vergoedingen voor de vele mislukte stop-therapieën.