Forensisch onderzoek

Forensisch onderzoek

verhaalgr_4_21Wie aan DNA en forensisch onderzoek denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan een scene uit de TV-serie CSI. Hoewel een forensisch onderzoek (of sporenonderzoek) uit vele delen bestaat, speelt DNA vaak een erg grote rol in CSI. Het is door de populariteit van de serie dan ook niet gek dat er de laatste tijd veel interesse is in DNA-onderzoek. Maar hoe zit het eigenlijk in het echt?

Het verleden

In het verleden werd er eigenlijk niet op DNA getest. Dit kwam voornamelijk omdat de wetenschap nog niet klaar was voor het testen op DNA. Doordat er nog weinig onderzoek was gedaan wist men niet dat DNA van mensen te onderscheiden was en de techniek om dat te doen was er ook nog niet. Het DNA-onderzoek was tot zo’n 30 jaar geleden dan ook nog geen onderdeel van het forensisch onderzoek.

De doorbraak

Ongeveer 30 jaar geleden werd ontdekt dat het DNA van mensen net zo uniek is als bijvoorbeeld de vingerafdruk. DNA heeft vanaf dat moment dan ook wel de naam genetische vingerafdruk en het wordt sinds dat moment steeds vaker gebruikt voor forensisch onderzoek. De eerste keer dat DNA in Nederland werd gebruikt was in een grote verkrachtingszaak in Amsterdam. Het DNA-onderzoek zelf werd uitgevoerd in Engeland, maar het gaf onomstotelijk bewijs dat de verdachte onschuldig was.

Het heden

Tegenwoordig is DNA-onderzoek een zeer belangrijk deel van het forensisch onderzoek. Het grote voordeel van DNA is dat er zonder enige twijfel kan worden vastgesteld dat het biologisch materiaal afkomstig is van een bepaald persoon. Toch is het in sommige gevallen wel nog lastig om aan te tonen dat een verdachte daadwerkelijk de dader is en niet iemand die toevallig in de buurt van het misdrijf was of op een andere manier in aanraking is gekomen met het DNA-materiaal.