Ervaringen over ADHD

Ervaringen over ADHD

adhd-dancing

Het is voor zowel ADHD-patiënten als de ouders en familieleden van ADHD-patiënten vaak erg belangrijk om meer te horen en te lezen over de ervaringen die anderen met ADHD hebben. Het helpt om een beter beeld te krijgen van de aandoening en het kan ook helpen bij het vinden van medicatie die de symptomen kan onderdrukken.

Het is gelukkig vandaag de dag met behulp van het internet steeds eenvoudiger om ervaringen van zowel ADHD-patiënten zelf als ouders die kinderen met ADHD hebben te vinden. Een goed voorbeeld kan bijvoorbeeld hier gevonden worden (via infonu.nl). Een volwassen vrouw beschrijft zelf hoe zij eigenlijk haar hele leven heeft gestreden met de aandoening en er pas als volwassene achter kwam wat er precies mis was.

In het verhaal valt onder andere te lezen dat de schrijfster erg veel moeite heeft om zich op zaken te concentreren. De kleinste of geringste geluiden of gebeurtenissen kunnen al zorgen voor afleiding en het is daardoor erg vermoeiend om lang de concentratie vast te houden. Toch zijn er ook uitzonderingen, wanneer iets écht fascinerend is, dan ontstaat er hyperfocus waardoor de concentratie urenlang op een bepaalde activiteit kan worden gelegd.

Het is een probleem dat niet alleen bij het leren en studeren vaak roet in het eten gooien, maar ook bij het zoeken en vinden van werk. Hoewel werk best interessant kan zijn voor een aantal weken of maanden, slaat de verveling vaak al snel toe en op dat moment is het voor een ADHD’er moeilijk om nog door te gaan met werken. Er worden geen prestaties meer geleverd en in het ergste geval kan er zelfs een depressie ontstaan.

Het bovenstaande verhaal is zeker geen uitzonderlijk verhaal en vele ADHD-patiënten zullen soortgelijke verhalen vertellen. Veel ouders van kinderen met ADHD kunnen dan ook veel informatie halen uit de verhalen en leren hoe ze moeten omgaan met hun kinderen. Ook voor mensen met ADHD kan de informatie behulpzaam zijn, ze kunnen hun eigen problemen herkennen en begrijpen dat ze toch niet alleen zijn op deze aarde.

Mensen die direct of indirect te maken krijgen ADHD hebben vaak in hun directe omgeving maar weinig ervaring met de aandoening. Ervaringen van anderen zijn dan ook een waardevolle bron van informatie die voor begrip zorgt en soms zelfs tips en advies kan geven. We willen om deze reden dan ook iedereen die zelf ervaring heeft met de aandoening uitnodigen om hieronder een reactie te plaatsen. Het is niet alleen fijn om er even over te schrijven, maar je kunt er ook anderen mee helpen.