DNA-spray

DNA-spray

dna-afficheWe zien in winkelgebieden in Nederland steeds vaker borden die aangeven dat de winkels zijn beveiligd met DNA-spray, maar wat is DNA-spray eigenlijk, hoe werkt het en waarom zou het criminelen moeten afschrikken?

DNA-spray is een transparante en onschadelijke spray die met behulp van speciale lampen zichtbaar gemaakt kan worden. De spray zal na het aanbrengen bijna een week blijven zitten en door de spray met een speciale uv-lamp te belichten zal de spray oplichten. Er is een synthetische vorm van DNA in de spray verwerkt, zodat er vele verschillende unieke sprays gemaakt kunnen worden.

DNA-sprays worden op dit moment vooral in winkels gebruikt. Daar worden DNA-sprays bij de ingang opgehangen en wanneer er een overval plaatsvindt, dan kan de winkelier op een knop drukken wanneer de overvallers het pand verlaten. De DNA-spray zal vervolgens de onzichtbare vloeistof op de kleding van de overvallers sprayen en daardoor is het voor de politie eenvoudiger om de overvallers op te sporen.

Elke winkel heeft zijn eigen unieke DNA-spray en daardoor kan worden vastgesteld of de kleding waarop de DNA-sporen zijn aangetroffen daadwerkelijk aanwezig zijn geweest in een bepaalde winkel. Toch kan het bewijsmateriaal alleen worden gebruikt als aanvullend bewijs. Dit komt vooral door het feit dat iemand die met de spray is bespoten niet direct de overvaller hoeft te zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat de kleding van persoon is gewisseld.

Ondanks het feit dat DNA-spray niet als direct bewijs kan worden gebruikt, heeft het volgens de politie toch een groot effect. Er zouden in gebieden waar de sprays worden gebruikt minder overvallen plaatsvinden en daarnaast zou het zeer sterk aanvullend bewijs zijn waarmee het in de meeste gevallen zeer eenvoudig is om tot een veroordeling van de daders te komen.