De implementatie van mobiele apparaten in medische toepassingen

De implementatie van mobiele apparaten in medische toepassingen

Dokter_Smartphone312

Mobiele apparaten zijn in razendsnel tempo verschenen in de samenleving en we zien ze tegenwoordig overal. Waar 10 jaar geleden nog niemand van een tablet of smartphone had gehoord, heeft tegenwoordig bijna iedereen ten minste een van deze mobiele apparaten in huis.

Smartphones en tablets zijn echter niet alleen doorgedrongen tot de thuisomgeving, maar ook in bedrijven en ziekenhuizen zijn er vele toepassingen en zien we ze steeds vaker.

Mobiele informatiesystemen

In ziekenhuizen worden veel gegevens digitaal opgeslagen en verpleegkundigen moeten tijdens het werk regelmatig een computer raadplegen om gegevens op te zoeken. Met mobiele apparaten is het mogelijk om een mobiel informatiesysteem te maken, waarbij verpleegkundigen op een smartphone of tablet de informatie uit het systeem kunnen opvragen.

In Geneve is een ziekenhuis begonnen met het implementeren van een mobiel informatiesysteem en verpleegkundigen hebben enthousiast gereageerd op het idee. In de eerste fase zijn de uitdagingen van het project in kaart gebracht: er zal onder andere worden gekeken hoe het systeem betaald kan worden, welke hardware gebruikt kan worden, hoe er veilig gecommuniceerd kan worden met bestaande systemen en hoe het geheel gebruiksvriendelijk kan blijven voor de verpleegkundigen.

Uiteindelijk zal het mobiele informatiesysteem de efficiëntie van het verpleegkundig personeel moeten verbeteren doordat er niet meer telkens een computer geraadpleegd hoeft te worden. Dit zijn de toestellen van Samsung’s Galaxy lijn waar momenteel mee wordt getest;

Model Inches Height Width Resolution Weight Screen
GALAXY S 4 122.4 mm 64.2 mm 233 ppi 119 g 480 x 800
GALAXY Note 5.3 146.9  mm  83 mm 285 ppi 178 g 800 x 1280
GALAXY Tab 7.0 7 193.7 mm 122.4 mm 170 ppi 384 g 600 x 1024

Google Glass

Courant.com

Courant.com

Een ander goed voorbeeld van een mobiel apparaat dat helemaal op zijn plaats lijkt te vallen in het ziekenhuis is Google Glass. Hoewel de nieuwe bril van Google nog niet beschikbaar is op de markt, zijn er al testmodellen in omloop en die lijken veel potentieel te bieden voor in de operatiekamer.

Zo wordt de bril op dit moment al gebruikt in het UMC St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen om operaties op te nemen en te streamen. De beelden zouden het perspectief van de chirurg goed overbrengen op collega’s en studenten en het zou duidelijker en praktischer zijn dan het meekijken over de schouder van de chirurg.

Daarnaast kan de bril in de toekomst ook worden gebruikt om bijvoorbeeld röntgenfoto’s of foto’s van een MRI-scan op te vragen en direct in het gezichtsveld van de chirurg te plaatsen. Zo zijn fysieke foto’s niet meer nodig en beschikt de chirurg altijd direct over de juiste informatie.

Algemene informatie

Tot slot kunnen mobiele apparaten ook worden gebruikt om artsen scherp te houden. In een mobiele applicatie kan een bijna oneindige hoeveelheid informatie worden opgeslagen en artsen hebben met de juiste mobiele applicatie dus eigenlijk altijd een soort van encyclopedie met alle nuttige informatie bij de hand.

Een van de applicaties die op dit gebied veel goed lijkt te doen is Genetics 4 Medics. Het is een Android-applicatie die verschrikkelijk veel medische informatie bevat voor zowel artsen als medische studenten. De applicatie kan worden gebruikt om de beschrijvingen en symptomen van medische aandoeningen te bekijken en er kunnen zelfs tests worden gedaan om te zien de eigen kennis te testen. Bronnen: jmir.org