De genenkrakers

De genenkrakers

In 2010 voerde de afdeling genetica van de universiteit Groningen een onderzoek uit naar DNA. Een team met de naam genenkrakers deed onderzoek naar DNA en zij wilden de onderzoeksresultaten gebruiken om tot meer inzicht te komen over DNA en om mensen voor te lichten over DNA.

Het project was een succes en er werden veel relaties ontdekt tussen erfelijkheid en de bouwstructuur van DNA. Er werd ontdekt dat bepaalde ziekten, zoals suikerziekte, vanuit het DNA verklaard kunnen worden en het feit dat ook de leefomgeving moet worden afgestemd op het DNA.

De onderzoekers werkten in een onderzoek met de naam LifeLinesExpress, waarin werd onderzocht welke bouwstenen afwijken in het DNA van mensen met bepaalde ziekten. In het project werd het DNA van 165.000 mensen onderzocht en er werd gekeken het samenspel tussen DNA, levensstijl en gezondheid.

De ontdekkingen die het team heeft gedaan werden gedeeld in een treincoupe met de naam LifeLinesExpress. Er werd gekozen voor een treincoupe omdat het spoor veel lijkt op menselijk DNA. In de LifeLinesExpress werd aan het publiek voorlichting gegeven over DNA en er kon in discussie worden gegaan met leden van de genenkrakers.

Door het succes van het onderzoek kreeg het project van de genenkrakers een plaats in de finale van de Academische Jaarprijs 2010. De winnaar van de competitie zou 100.000 euro winnen en de genenkrakers wilden dit geld gebruiken om de LifeLinesExpress door heel Nederland te laten rijden en de trein zou daarna deel uitmaken van een tentoonstelling in het Spoorwegmuseum.

De prijs van 100.000 euro werd op 27 oktober 2010 uitgereikt en helaas trokken de genenkrakers daar aan het kortste eind. Het was een felle strijd, maar het project eindigde op een tweede plek. De vliegkunstenaars wonnen de Academische Jaarprijs 2010.