Alternatieve medicatie ter onderdrukking van symptomen

Alternatieve medicatie ter onderdrukking van symptomen

adhd

adhdADHD is een aandoening waarbij onder andere storend, onrustig en soms agressief gedrag voor grote problemen kunnen zorgen in het leven van patiënten. Hoewel ADHD op dit moment nog niet genezen kan worden, is het wel mogelijk om medicatie te gebruiken om de effecten van de aandoening te verminderen of verwijderen.

Wanneer medicatie?

Niet alle ADHD-patiënten hoeven medicatie te gebruiken, maar in sommige gevallen is medicatie aan te raden wanneer er met methoden als therapie en begeleiding geen stemmings- en gedragsverandering kan worden gemaakt.

Welke medicatie?

alternative-treatment-adhdIn Nederland zijn er twee soorten medicatie die zijn geregistreerd voor de behandeling van ADHD, namelijk methylfenidaat en atomoxetine. Het zijn allebei psychostimulantia die helpen mensen met ADHD te kalmeren. Beide vormen van medicatie vallen volledig onder de Opiumwet.

Het meest bekende medicijn met methylfenidaat is Ritalin en het zorgt ervoor dat ADHD-patiënten minder last krijgen van hyperactiviteit, aandachttekort en impulsiviteit. Methylfenidaat wordt snel opgenomen in het bloed en werkt snel, maar het effect is ook maar kortstondig en er kan een zogenaamd rebound-effect optreden.

Het meeste bekende medicijn met de werkzame stof atomotoxine is Strattera en de werking van dit medicijn is wat langzamer. Het is daardoor moeilijk te beoordelen of het daadwerkelijk effect heeft, maar het is langer werkzaam en van een rebound-effect is geen sprake.

Alternatieve medicatie

Naast de geregistreerde medicijnen die hierboven zijn genoemd, zijn er ook nog een aantal alternatieve vormen van medicatie die in sommige gevallen effectief zijn gebleken bij de behandeling van ADHD. Zo zou cannabis volgens verschillende onderzoeken een positief effect kunnen hebben op de symptomen van ADHD, kan Melatonine helpen bij slaapproblemen en kan Bupropion helpen tegen stemmingswisselingen. Deze medicatie wordt echter niet vergoed door de zorgverzekering. De Nederlandse Opiumwet maakt het echter mogelijk om zelf gefeminiseerde hennepzaden te kopen en tot en met vijf wietplanten te kweken. Een betaalbaar alternatief voor ADHD patienten die hier graag gebruik van willen maken.