ADHD en opvoeding

ADHD en opvoeding

adhd-opvoeding

kind-adhdADHD, het lijkt bijna een modewoord, zo vaak komt het aan de orde in het nieuws en binnen de gezondheidszorg. Veel kinderen ondervinden problemen als gevolg van deze stoornis. Daarom is goede kennis hierover van groot belang. Op die manier help je niet alleen je kind, maar bevorder je ook het begrip voor de situatie. Onwetendheid leidt vaak tot ergernis en frustratie. Maar wat is ADHD nu precies?

De afkorting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Meestal vertonen kinderen met ADHD buitenproportioneel impulsief en chaotisch gedrag. Er zijn een drietal types die kenmerkend zijn voor ADHD: Aandachtstoornis, hyperactiviteit en impulsiviteit. Ze zijn dus niet alleen snel afgeleid en onvoldoende alert, maar kunnen ook lichamelijk onrustig zijn (wiebelen op de stoel, friemelen, spelen met voorwerpen) en impulsief. Dat wil zeggen dat ze slechts plezier op korte termijn nastreven en ongevoelig lijken voor de gevolgen.

Opvoeding

Er is een aantal dingen die ouders kunnen toepassen in de opvoeding, die zowel voor het kind als de directe omgeving prettig zijn. Regels vormen daar een belangrijk onderdeel van. Wees duidelijk en zorg voor voorspelbaarheid. Geef complimenten op het moment dat je zoon of dochter goed gedrag vertoont. Zorg voor een veilige omgeving. Dit is uiteraard sowieso belangrijk in een huis met kinderen! Ten slotte, zorg ervoor dat je jezelf informeert over het beste advies op het gebied van ADHD, praat dus met professionals en doe er je voordeel mee! Laat ADHD geen al te grote belemmering vormen voor het kind!

Have your say